Milyen legyen a gyerekszoba?

E kérdés felmerülhet a funkcionális elrendezés, valamint a hangulatkialakítás kapcsán is. Ez nálam két különböző történet, alábbiakban (egy hosszúkás, kicsi, kiszögellésekkel tűzdelt gyerekszobán) be is bizonyítom, hogy miért.
Szóval:
Funkció tervezés
Ha megismerem az igényeket- és a hely adta lehetőségeket, elsőként a funkcionális alternatívákat járom körül, lehetőleg 2-3 változatban. Ez az alap, a lényeg, a lakberendező szakma egyik legfontosabb feladata. A funkciónak kell stabil lábakon állnia, figyelembe véve a szakma szabályait, s csak ezután jöhet a hangulat, a szín, az anyag kiválasztása, tehát a lakás felöltöztetése.
A fentiekkel azt is szeretném közölni, hogy egy látványterv lehet akármilyen foto-realisztikus, akármilyen megnyerő, ha hibás az alapkoncepció. Erre figyeljen minden megrendelő/terveztető, hogy a lényeg a palást alatt bujkál, érdemes minden tervet alaposan átrágni, végiggondolni, nem csak a látvány alapján dönteni!!!
Fontos tehát, hogy a megrendelői igények figyelembevételével tervezzünk, minden betervezett berendezési tárgy biztonságos és használható legyen a szükséges használati méretek betartásával.

Hangulat tervezés
Most térek rá a "öltözékre", a látvány tervezésére. Ez is nagyon fontos, hisz ettől válik szerethetővé a gyerekszoba, az otthon, az iroda, a munkahely, ...
Alábbi (vázlatos szintű) képeken látható, hogy ugyanannak a gyerekszobának 3 berendezési változata készült el egy tervezés vázlatos szakaszában, melyek mindegyikére két-két hangulati maskara került, s az a szép ebben, hogy ha mindegyik verziót  két-két  hangulatba is fel tudjuk öltöztetni, miért ne tudnánk akármilyen más hangulatba hozni. Tudjuk!
A tematikus, gyermekek által kívánt témákon át a standard lakberendezési stílusokig bármit kihozhatunk egy adott funkcionális elrendezésből. Minden csak fantázia, pontos tervezés, jól megválogatott anyagok és színek, valamint megfelelő mesterek kérdése.

Verziók

1. verzió

Itt az emelt ágy az alatta lévő tárolókkal együtt a "B" falhoz került, a feljutás döntött, kényelmi létrafokokkal megoldott, a túloldalra koncentrálódott a tárolási és a tanulási funkció.





Dzsungel téma. Nem túl szájbarágósan, de azért a téma jelzésével, stilizáltabb módon.
Hajó, óceán téma. Erősebb, hangulatkeltő részletekkel, persze később könnyen átalakítható megoldásokkal.











2. verzió

Az ajtó nyitásirányának átfordításával, az ágy az ajtó közelébe kerülhet, felszabadítva így a teraszajtó előtti területet, növelve a játékteret, a légteret. Az ágy nem került megemelésre, elég tárolóhely nyerhető a szobában enélkül is.

Dzsungel téma, amelyben letisztultabb, modern vonalak dominálnak, gyengébb jelzésekkel a témára.
Hajó, óceán téma. Erősebb tematikai jelzésekkel, mint e verzió dzsungel hangulatánál, de azért ez sem "túldíszített".










3. verzió

Az emelt ágyra feljutás kényelmes (és nem mellesleg belül kihasznált) lépcsőfokok segítségével történik. Egy mennyezeti belógó gerendaelem miatt az ágyat a tér közepe felé kellett húzni de ágy alatt és felett a plusz helyek is kihasználásra kerültek. Az ágy alatti kuckónál a teljes szobaszélesség megmarad.



Dzsungel hangulat. Ez ennek a hangulatkörnek egy szájbarágósabb megjelenítése, a tároló és egyéb funkciók sérülése nélkül. El lehetne menni (ezt finomítandó) még inkább természetet imitáló  módba, de az már drágább-, könnyen giccsbe forduló-, a használati tér vagy a tárolófunkció sérülését okozó megoldás lenne. De lehetne stilizáltabb, egyszerűbb vonalvezetést is kihozni belőle.


Hajó, óceán téma. A hajó "súlyos egyéniség" itt, tehát jelentős fókuszpontot is jelent, jobb, ha stílusos is. A kiegészítő bútorok harmonizálnak vele.











Vázlatos szinten tehát a megrendelőnek döntenie kell a funkcionális verzióról, valamint a hangulati irányt is ki kell már jelölni, hisz a tervezés előrehaladásának kulcsa az, hogy a nagyobb egységből haladunk a kisebb felé. Döntések sorozatával szűkítjük a lehetőségek tengerét, illetve dzsungelét (hogy témánál maradjunk), hogy elérkezzünk a (megrendelő által) egyaránt használható és szerethető változathoz, melyet a mesterek a tervek alapján kivitelezhetnek.

Kérem jelezze, ha Önnek is segíthetek a koncepció kialakításában! ITT!