Emeletes ágy - Megoldás több variációban


Az emeletes ágy jelentése: Többé-kevésbé egymás alatt-fölött elhelyezkedő ágyak különféle rögzítési megoldásban.  Általában akkor kerül a gyerekszobába, ha a helyiségen kettő vagy több gyermek osztozik, s ez a szoba a szükségesnél kisebb alapterülettel rendelkezik.
Több variációban is megoldható, a közülük való választást szükségképpen befolyásolja a rendelkezésre álló négyzetméterek száma, a kihasználható belmagassági méret, a gyerekek száma, jelenlegi életkora és a várható használati idő, a kívánt anyaghasználat, a szeparáltság kívánt mértéke,...

Vegyük sorra a lehetőségeket és azok korlátait:

Alapanyaga
Lehet tömör fából, fémből, bútorlapból, műanyagból,... vagy ezek kombinációjából. Felhasználhatóak ezek mellett a legkülönfélébb anyagok a rögzítésnél, dekorációnál, stb.

Kivitelezése
Az egyszerűbbek egyénileg is elkészíthetőek. A bonyolultabbak mesterek kezei közül kerülnek ki kézi munkával vagy korszerű gépek segítségével rendkívül precízen és pontosan kivitelezve.


Alaptípusok:

Emeletes ágy - Teljesen egymás alatt-fölött

Kettő vagy akár három ágy elhelyezése is megoldható így.  Ekkor egy normál ágy fekvőfelületi mérete + a különböző bútorvázak mérete foglal csak alapterületet a feljutást segítő eszközzel együtt. Az térből egy téglatestnyi rész (+ a létra vagy lépcső tömege) kerül kihasználásra a pihenési és alvási funkciót megoldva. 

Eltolt emeletes ágy - Bizonyos mértékig a felső ágy az alsó felett helyezkedik el

Az eltoltság mértéke függ a rendelkezésre álló hely méreteitől, mindenképpen betartva a statikailag  biztonságos mérethatárokat.

Egyéb megemelt ágytípusokkal további berendezés-elméleti és berendezési tárgyakról szóló szakcikkek foglalkoznak: galériaágy, bútorágy, stb.


Létra, lépcső, vagy valami más...

Létra
A létra lehet függőleges vagy kissé döntött. Előbbi kevesebb helyet foglal, utóbbi pedig kényelmesebb, de kiáll a térbe. Lehet fémből, tömör fából, ... Olcsóbb megoldás, mint a lépcső.

Lépcső
A legkényelmesebb megoldás kicsiknek és nagyoknak. A kisebbeknek még sokkal jobb, mint pl. a létra, mert biztonságosabb, nagyobbak pedig már nehezebben cipelik fel súlygyarapodáson átesett testüket a létrán napjában többször is, ha éppen ledőlnének vagy az ágyban tanulnának. A lépcső drágábban megvalósítható és nem oly helytakarékos, de ha anyagi és alapterületi lehetőség adódik rá, hosszú távon inkább javasolható. Plusz előnye, hogy a lépcsőfokokban tárolóhelyek létesíthetők akár felemelhető, akár kihúzható változatban. 

Valami más...
Lehet pl. MDF lapból különböző formákat kivágni, melyekbe a lábak és kezek bemélyeszthetők, s így biztosított a feljutás. Bevállalósabbak mászófalat is létesíthetnek kötélből vagy fogódzkodókkal ellátott alaplapból, bár ezt inkább alternatívaként javasolnám. Szintén alternatíva lehet a csúszda ágyhoz való csatlakoztatása, mely a gyors és játékos lejutást segíti, stb.
Veszélyek:  Ha túl kevés az alsó ágy fekvőfelülete és a felső ágy alja közti méret, könnyen beverheti a fejét az alsó lakó. Figyeljünk erre. Ha alacsony a belmagasság, lehet, hogy ebben az esetben inkább az eltolt emeletes ágy a megoldás.
Leesésgátló használata kötelező! Inkább biztosítsuk túl és a korláton kívül még plusz védelmet is adjunk pl.rögzített háló vagy textil formájában, főleg kisebb gyermekeknél.

További cikkek, melyek emeletes ággyal foglalkoznak:

Közös gyerekszoba - Két lovag szobája - Fiútestvérek szobája - Emeletes ágy rendszer 

Testvérek egy szobában - testvérmegoldás - bútorok a Mobilwoodtól - Lakberendező szemmel