A gyerekszoba berendezése - Mire van szükség a gyerekszobában?

(A zöld színű szöveg link, mely további információkat tartalmaz!)

A gyerekszoba berendezése megoldható méretre készített egyedi bútorokkal (esztétikai vagy funkcionális egyedi igény esetén) vagy kereskedelmi forgalomban kapható berendezési tárgyakkal, a nemi és korcsoportos igények figyelembe vételével. Mindenesetre fontos szem-előtt tartani a berendezési tervet, akár  lakberendező segítségét igénybe véve, mely biztosítja a megfelelő végeredményt. Kizárja, de legalább csökkenti a vásárlási láz áldozataként hazakerült, de funkcionálisan vagy esztétikailag nem megfelelő berendezési tárgy-, burkolat- vagy dekoráció megvételének esélyét.
Vegyük sorra, hogy mire van szükség egy új vagy felújítandó gyerekszoba kivitelezésekor és bútorozásakor.

Falak
A vakolatot szükséges glettelni, valamint ezután festeni vagy tapétázni.
Gyerekszobába ajánlott környezetbarát és lemosható festéket alkalmazni, mely egészséges összetevőket tartalmaz, s emellett hosszútávon is esztétikusan használható   
Gyerekeknek készített tapéták egész garmadája közül lehet válogatni. Kombinálhatjuk is a mintákat valamint a festett és tapétázott falrészeket. Amire figyeljünk: A feltűnőbb mintájú tapétához visszafogottabb berendezést párosítsunk, különben optikailag összevesznek és zavarólag hatnak.        

Padló
Gyerekszobába könnyen tisztítható nem allergén burkolat ajánlható. A legjobb, ha hőszigetelő és kopogáscsillapító tulajdonságú is, ilyenek a parafa, vagy parafával kombinált burkolatok:
Ennél olcsóbbak a laminált padlók, drágábbak a parketták vagy fa padlók.

Villanyszerelés, szerelvények, világítótestek
A villanyszerelés ára mesterfüggő. Szükség van kapcsolókra, konnektorokra és világítótestekre. Ne felejtsük, hogy a gyerekszoba olyan, mint egy kis lakás, sok-mindent kell tudnia, például a különböző tevékenységekhez szükséges fényerőt is biztosítania kell.
1. Általános szórt fényt biztosító fényforrás és lámpatest (egy vagy több) a mennyezeten.
2. Szórt fényt biztosító falikar ( nm függő).
3. Irányított fényforrás az ágy mellett (olvasáshoz).
4. Irányított fényforrás az íróasztalon (tanuláshoz).
5. Szükség esetén irányfény vagy hangulati lámpa - tompa fény (pl. pici baba ellátásához éjszaka - a könnyű visszaalvás érdekében).

Bútor - Ágy (fekvőfelületi méreténél néhány cm-el (4-7 cm) nagyobb a bútor mérete)
Babaágy: 60x120 vagy 70x140 cm-es fekvőfelülettel
Gyerekágy: 70x160-as fekvőfelülettel, vagy állítható hosszúságú fekvőfelülettel 80x130/200.
Kamasz ágy: 80x200 vagy 90x200 cm-es fekvőfelülettel

Lehetnek beépítettek vagy szabadon állóak, nagyobbak vagy kisebb kiegészítő tárolók. Funkciójukra nézve ruhát, játékot, tanszert, könyvet, személyes tárgyat, stb. kell, hogy tároljanak, a korcsoportos igényeknek megfelelően.

Bútor - Baba kellék
Gondolok itt a pelenkázóra, ami lehet komóddal/szekrénnyel kombinált, vagy lehet könnyen mozdítható egyszerű megoldás. 
Bekerülhet idény jelleggel egy kényelmes fotel is, amíg pici a baba. Ahogy nő a gyermek, a játékhalom és a szükséges mozgástér valószínűleg  kiüldözi majd.

Bútor - Íróasztal, szék
Sokféle alapanyagból, sokféle stílusban-, méretben-, színben- és minőségben készülnek. Vannak egyszerűbbek és vannak állítható, dönthető, extra vasalattal ellátott megoldások is.

Lakástextil - függöny, szőnyeg, ágynemű
Függöny, árnyékolás: Ablak esetében tájolástól, beláthatóságtól, mérettől, stílustól és igénytől függően többféle függönyözési illetve külső és belső árnyékolási megoldás közül lehet választani.
A szőnyeg puhítja és öltözteti a szobát. Választhatunk áruházi kínálatból vagy készíttethetünk egyedi darabot is. (pl. nemez szőnyeg)
Az ágynemű: a gyermek korától-, nemétől- és az egyéni igényektől függő, de minden esetben illeszkedjen a teljes szoba hangulatához, hisz optikailag tetemes részt foglal el benne.

Dekoráció
Lehet festett faldekoráció vagy fali-matrica, esetleg függesztett vagy falra szerelt dekoráció. Végeredményben minden berendezési tárgy dekorál, ha jól választjuk meg és kombináljuk össze őket. A dekorációk pedig akkor töltik be küldetésüket, ha harmonikus egységet alkotnak a gyerekszoba egészével.

Gyerekbiztonság a lakásban
Nagyon fontos körültekintően felszerelni a lakást a különböző védelmi eszközökkel. Beverés-, csúszás-, leesés-, áramütés, stb. gátlás céljából.

Lakberendezői segítség igénybevétele megkönnyíti a tervezés és kivitelezés folyamatát.


A következő linken a berendezési költségekről olvashatnak:

Mennyibe kerül a gyerekszoba berendezése? - A gyerekszoba ára 

Gyerekszoba berendezése lépésről lépésre - A kialakítás és berendezés folyamata

Gyerekszoba tervek-munkák: ITT!
Megvalósult gyerekszobák: ITT!