Függőágy a gyerekcentrikus otthonban - Lakberendező szemmel


Mire használható?

Két kampóra van szükség a mennyezeten, egymástól 50-60 cm távolságban, és máris alkalmat adunk sok mozgáskoordinációs, mozgásfejlesztő és mozgásigény-kielégítő fejlesztési forma kihasználhatóságára. Szükségünk van még egy jó minőségű függőágyra, karabinerre és lehetőleg (kampós rugóra is), s máris elkészültünk, birtokba vehetik a gyerekek. Sok fiatal pár nem is tud róla, mely régi jól bevált fogás, hogy a függőágy  3 hónapos korig (kiváltva a bölcsőt és kiságyat is) megoldja a csecsemő alvóhelyének kérdését is, igen "csendes" és "kipihent" eredménnyel.

Függesztett babaágy  0-3 hónapos korig

Köztudott, hogy a ringató és hintáztató mozgás megnyugtatja a babákat. Még a bölcsőnél is kellemesebb, puhább, ringatóbb és ölelőbb, mert  a baba gyakori ébredését és felriadását saját testmozgása csitítja el. A  kicsi mozgása  finoman lendületbe hozza a konstrukciót, s ily módon saját magát altatja vissza. Benne használható pl. merev aljú bundazsák is (esetleg simogató, puha takaróval bélelve), mely hálózsákként is funkcionál. A baba betegsége alatt nehézkes légvételnél is segítség lehet, hisz egy kispárnával könnyedén megemelhetjük egy kissé a (merev aljú) bundazsákot a fejrész felé. Nagyon fontos a biztonság, melyet úgy adhatunk meg, ha a függőágy fej és láb felőli részén a textileket egyaránt biztostűvel egymáshoz rögzítjük.

Játékos fejlesztés - Mozgáskoordináció javítására

Amíg kicsi a gyermek, addig szülei vigyáznak rá hinta-játék közben, mely nagy élmény számára, főleg a téli időszakban, mikor kevesebb a játszóterezési lehetőség. 
A nagyobbak saját elképzeléseik szerinti koreográfiákat tudnak rajta gyakorolni és bemutatni, valamint rengeteg szerepjáték megfelelő eszköze is lehet. Hasalnak, állnak, ülnek, háton fekszenek benne, vagy belegubóznak és vidáman hajtják magukat tündérnek, repülőgép-vezetőnek, űrhajósnak vagy autóversenyzőnek kikiáltva magukat. Ha elég széles és erős textilt választottunk, akkor akár két gyermek is elfér rajta egymás mellett. A gyerekek fejlesztésében nagy szerepet kap a mozgáskoordináció fejlesztése, a hintázó és egyéb irányokba való mozgások gyakorlása, hisz ez jótékonyan hat későbbi készségeik kifejlődésére is.
  
Hová érdemes helyezni? - Helye a lakásban

Érdemes az általános közlekedési útvonalakon kívül helyezni. A függőágy középpontjából mérve legalább 2 méteres sugarú környi hely legyen szabadon, s akkor balesetmentesen zajlanak a különféle irányokba történő mozgások.
.