Hogyan rendezzem be a gyerekszobát? - A gyerekek változó igénye

  • A szükséges berendezési tárgyak változnak. A bababútorok a baba komfortját-,  ápolását-, nevelését támogatják, ideális esetben a szülői jelenlétre is kényelmes megoldásokat kínálva. A gyermekkor a mozgásigény élénkülésével, a játékok számának- és a játéktér méretének megnövekedett igényével jár. A pelenkázóasztal kirakható vagy átalakítható, helyette több tárolóhelyre van szükség. A biztonság mégnagyobb hangsúlyt kap, hisz a gyermekek félelemérzet nélkül másznak mindenre, amire csak tudnak, ugrálnak, gurulnak, pörögnek, bukfenceznek, rohangálnak, stb. A játszószőnyeg szerepe megnő, legyen rövid-szálú (ne vesszenek el benne a játékok, könnyen takarítható legyen), de a legfontosabb, hogy jól tapadjon, a csúszás-gátlás komoly baleseteket előzhet meg. Lassan a babaágyhoz képest  nagyobb, egyedül is használható ágyra van szükség. Az önállóságot erősíti, ha a játékait, könyveit eléri, ez a rendrakásra-szoktatásnak is alapfeltétele. A biztonság igénye a berendezési tárgyak élzárásaiban, formai kiképzésében is jelenjen meg.

  • A berendezési tárgyak méretezése a gyermek életkorától és a rendelkezésre álló helytől függ. Az ágy követi a gyermek méret-igényeit. Először még 120 - 140 cm a kiságy fekvőfelületének mérete, majd jön az ifjúsági ágy kb. 170 cm (még jobb, ha állítható az ágyhossz), kamasz kor küszöbére érkezvén pedig kötelező a 200 cm-es fekvőfelület. Arról nem is beszélve, hogy némely nagyra-nyúlt kamasz sem az ajtón nem fér be kényelmesen, sem az ágyába nem tudja jól behajtogatni magát. Ez már extrém helyzet, extra megoldást kíván. A lényeg, hogy a gyors gyermek-növekedés tudatában előre készüljünk fel a várható berendezési igényekre.
  • A berendezési tárgyak stílusa és hangulata a gyermek egyéniségétől és a szülők igényétől függ. A stílust  a gyermek kisebb korában a szülők határozzák meg (jó esetben figyelembe-véve a lakás stílusvonalát is), de a színvilágot a gyermek neméhez, preferenciájához igazíthatjuk, ezzel is hozzájárulunk a a gyerekszoba szerethető voltához. Később a gyermek egyre szívesebben alakítgatja környezetét, saját képére formálva.
  • A berendezési tárgyak elrendezése a térszervezési koncepciótól függ (természetesen az adott lehetőségek függvényében). Több megoldás kínálkozik, több elrendezési forma is jó lehet, tervezés és mérlegelés előzze meg a kivitelezést.

  • A berendezési tárgyak használati terét az adott helyiség és a benne lévő bútormennyiség szabja meg (a fő, hogy legalább a minimális használati tér álljon rendelkezésre). E térméret függ a használat módjától, valamint a szomszédos berendezési tárgyak vagy építészeti elemek méretétől is. Nem mindegy, hogy pl. az ággyal párhuzamosan teljes magasságú fal van-e vagy egy alacsony bútor, vagy pl. a szekrény nyíló ajtós vagy tolóajtós. Adott helyre a lehetőségekhez képest leginkább megfelelő és a stílust is tiszteletben-tartó berendezési tárgy kerül optimális esetben. Az, hogy gyerekszobáról van szó, nem ok arra, hogy a bútorok kisebb használati terében gondolkodjunk, hisz a gyermek megnő, amúgy pedig a szülők is rendszeres használói a gyerekszobának.

Gyerekszoba tervek-munkák: ITT!
Megvalósult gyerekszobák: ITT!