Hogyan alakítsam át a gyerekszobát? - Egyszerűen, gyorsan, az igényeknek megfelelően

A cél, hogy az igény- és helyszínfelmérést követően megtaláljuk az optimális megoldást mind a praktikumot, mind az esztétikumot illetően. Amennyiben nem körvonalazzuk az igényeket, könnyen problémássá, nehezen használhatóvá válik a gyerekszoba. Ha kellő körültekintéssel járunk el, a legfontosabbat érjük el: SZERETHETŐVÉ tesszük a teret, mely magába foglalja, hogy jól használható és kellemes megjelenésű. A használhatósághoz az is hozzájárul, ha előre tervezünk. Ehhez fel kell mérni a teret, nemcsak a szélességet és a hosszúságot, de a gépészetet és világítási megoldásokat, valamint a nyílászárókat is (ha készek vagyunk a változtatásra, az még-jobb). Nem szabad csupán alaprajzi szinten gondolkodnunk. Az egész teret lássuk  és a berendezés megvásárlása vagy készíttetése előtt legyünk tisztában a várható látvánnyal is. Legyen egy vezérfonalunk is, melyen végighaladunk, csak így biztosítható a kívánt végeredmény. Nagyon pici és túl nagy gyerekszobát is be lehet rendezni megfelelően, de fokozott körültekintést és pontos tervezést igényel. A pici tér nehézsége, hogy több funkciót kell bezsúfolni, mint amit a hely alapból elbírna, a túl nagy gyerekszoba pedig nélkülözi a megfelelő arányokat, amelyekben egy gyermek kuckósan, komfortosan, érzi magát, ennek élét is lehet csökkenteni. Emellett még ott van az atipikus gyerekszobák kérdése (íves falak, tetőtéri megoldások, aszimmetrikus alaprajz, túl nagy belmagasság, stb. ). Egy átlagos méretű gyerekszoba berendezése sem csak az "ágy, asztal, játszószőnyeg, tárolómegoldás" elhelyezéséből áll. Figyelni kell a berendezési tárgyak használati helyszükségletére, a biztonságra, a használhatóságra, és a gyerekek szempontjából kiemelkedő kérdésre, az esztétikumra. A berendezésnek minden esetben tükröznie kell használója életkorát, egyéni igényeit, a szülők gyerekszobával kapcsolatban támasztott kéréseit, stb.

Még a legkisebb szoba esetén is igaz, hogy több verzióban gondolkodhatunk. Ezek megkeresése után meg kell születnie a döntésnek, hogy melyik utat járjuk tovább, hisz döntések sorozatán keresztül juthatunk el a célig, mely a megfelelően használható- és hangulatú gyerekszoba.
A gyerekszoba kialakítására / átalakítására szükség lehet, ha:
- Gyermek születik
- Új helyre költözünk
- A gyermek növekedésével megváltoznak funkcionális és/vagy esztétikai igényei
Nincs még-egy helyiség a lakásban, mely ekkora változáshoz statisztálna, mint egy gyermek növekedése. Nemcsak mérete változik, de mozgásigénye, értelme, érdeklődési köre, személyes tárgyainak száma, szűkebb-tágabb társasága is. E megváltozott igényeket optimális esetben kiszolgálja a helyiség mind használati, mind esztétikai értelemben.

Többféle lakberendező tervcsomag kérhető ennek a problémának az egyszerűbb (az egyéni lakberendezést segítő)  megoldására is, egészen a teljes gyerekszoba-tervezésig.

Kérem nézze át e blog többi szakcikkét is, hisz itt minden a gyerekszobáról szól. Amennyiben a tervekkel kapcsolatban szeretne többet megtudni, egy másik lapomban megteheti a következő linken: ITT!

Boldog gyermeknevelést és felüdülést jelentő berendezkedést kívánok!

Gyerekszoba tervek-munkák: ITT!
Megvalósult gyerekszobák: ITT!