Gyerekszoba berendezési igénye - Mit érdemes átgondolni gyerekszoba tervezésekor?

1. Ki (1/A) fogja használni a szobát (nem, életkor).
2. Testvérek együtt (2/A)vagy külön (2/B)?
3. Milyen legyen a gyerekszoba berendezése?
4. Milyen "érdeklődési területeket" kell beköltöztetni a szobába a gyermekkel jelenleg, és milyen későbbi speciális helyigénye várható a tárgyaknak az általánoson kívül.

A gyerekszoba lakója (1)
Ha egy gyermek használja a szobát, szabadabban kifejezhető, erősíthető a lányos-, illetve a fiús jelleg, konkrétan a gyermekre szabható a szoba. A funkcionális berendezések 1 gyermek igényeit kell, hogy kiszolgálják. Általában egyszerűbben, kompromisszum-mentesebben berendezhető.

A gyerekszoba lakói, testvérek együtt (2/A)
Ha több gyermek osztozik a szobán, s egyazon neműek, ez a könnyebb helyzet az egységes szobalátvány megjelenítése szempontjából. Amennyiben külön neműekről van szó, akkor úgy kell egységes-, harmonikus látványt létrehozni, hogy közben érdemes erősebben hangsúlyozni a különböző karaktereket. Felmerülnek olyan tényezők, mint a szobán belüli szeparáció kérdése, mely optimális esetben ténylegesen szeparált elkülönülést jelent, egyéb esetben pedig legalább optikai szeparációt kell, hogy jelentsen, tehát optikai eszközökhöz kell folyamodnunk. Szimbolikus elkülönülés ez, de sokat számíthat a gyerekszoba lakóinak. Az eltérő színhasználattól a jelképes takaráson-, álcamegoldásokon- és jól sikerült bútor-beállításon át a részleges elválasztófalig tart a közös gyerekszoba elkülönítési lehetősége. Az alkalmazhatóság függ a szoba nagyságától, alakjától, lakóinak számától,  a berendezési igénytől.

Testvérek külön (2/B)
Még ha van is lehetőség a külön szobára, akkor is elgondolkodtató, hogy bizonyos kor alatt érdemes közös hálószobába költöztetni a gyermekeket. Az összetartozás-, a csapatszellem erősítése, egymás biztonságot adó megnyugtató szuszogása mind csábító szempontok. Elképzelhető, hogy a gyermekkor időszakára a gyerekszobák a különböző funkcióknak adnak otthont, így közös hálószoba és közös játszó/tanuló szoba segítheti a testi és lelki fejlődést, később pedig a kamasz kor küszöbén érlelgethetjük és realizálhatjuk a különköltöztetés gondolatát. 

A gyerekszoba berendezése (3)
A fizikai- és lelki biztonságot nyújtó gyerekszobának jól átgondoltnak és szerethetőnek kell lennie. Tükrözze lakója aktuális "világát", s közben hosszútávon is működjön megfelelően, legalább a szoba-berendezés nagy része. Ha örök,- egyszerű-, s így kaméleonszerű darabokkal rendezzük be, kisebb változtatásokkal mindig aktuálissá tehetjük a kis lakot. A színek, a falfestés, a kiegészítők új életet lehelnek a térbe, az alapbútorokat felöltöztetik, új értelmezést visznek az enteriőrbe. Persze vehető kimondottan baba szett, gyermek szett és kamasz szett is, viszont ez rendkívül költséges mulatság.

Gyerekszoba funkciók, speciális tárgyak helyigénye (4)
Pihenés, játék/mozgás, tárolás. Ezek a fő területek, melyeket biztosítania kell a kisgyermek szobájának. Kezdetben ideiglenesen a baba ellátásának feladata a fő funkció, később, iskolás korban pedig a tanulást segítő berendezési tárgyaknak és kellékeknek is helyet kell szorítani.
A pihenést az ágy, s esetleg fotel, zsákfotel, puff, külön matrac szolgálja. Rendkívül célszerű, ha találunk itt elegendő helyet a játszáshoz, beltéri mozgáshoz. Ha viszont itt nem, akkor a lakás más helyiségében kell kiképezni erre alkalmas teret. A gyerekszobának tárolófunkcióval is kell rendelkeznie. Szintén helyfüggő, hogy mit lehet a gyerekszobában tartani: a játékokon, könyveken, tanszereken, ruhákon át egészen az extra, speciális igények is megvalósíthatóak itt. Játszó minikonyha, bábszínház, mozgást segítő játékok, kamasz korban pedig a kondigépek, stb. mind helyigényesek. Ha bővebb hely áll rendelkezésre, akkor kényelmesebben, ha szűkebb, akkor pedig jól átgondoltan, rafináltan kell megtalálni a lehető legmegfelelőbb megoldásokat.
További gyerekszoba tervek-munkák: ITT!
Megvalósult gyerekszobák: ITT!
További érdekes szakcikkek a témában: ITT!
Kapcsolódó cikkek:
Gyerekszoba berendezése lépésről lépésre - A kialakítás és berendezés folyamata