Hasznos ötletek gyermekes otthonba - Gyerekbarát lakberendezési tippek


Rendszerezzünk!

Galériaágy
A gyerekek játékait és egyre gyarapodó tulajdonait kordában kell tartani, különben az elől hagyott cuccok eláraszthatják a gyerekszobát vagy rosszabb esetben az egész lakást. A gyermek is csak akkor szoktatható a rendrakásra és a rendtartásra, ha van hová pakolni. Kisebb gyerekeknek piktogramokkal, nagyobbaknak feliratokkal jelezhetjük a tárolók tartalmát a könnyebb megkülönböztethetőség érdekében. Ehhez a szülőnek kell elsőként logikus rendszert alkotni.

Kreatív gyermek
A gyermekek szívesen használnak mindent, amit a közvetlen környezetükben fellelnek. Így vannak a papírral és az íróeszközökkel is. Ha kéznél vannak a korosztálynak megfelelő eszközök, használatba kerülnek. Azokban az otthonokban, ahol a gyerek mellőzi a rajzolást, festést, érdemes megnézni, hogy eléggé elérhető közelségben, elég látványos helyen vannak-e az eszközök. Lehet, hogy  csak ennyi kell. Legyen olyan felület, ahol nyugodtan leülhet és dolgozhat, ahol nem koppintanak az orrára azért, mert véletlenül ceruzanyom került az asztalra. Lehetőleg inkább védjük le a féltett területet. Biztassuk őket és legyünk büszkék munkáikra.


Adjunk alkalmat a nagy-felületi rajzolásra!

Rajzolás a falra
Ha van olyan szabad falfelület a lakásban, amelyet megfelelő, lemosható falfestékkel bátran lefestünk egy sötétebb tónusú színre, s ennek közelében tábla vagy aszfalt-krétát helyezünk el, biztosak lehetünk abban, hogy nem sokáig marad üresen.














Biztosítsunk mozgási lehetőséget a lakásban!

Mozgás a lakásban
Mozgás a lakásban
Különböző mozgásfejlesztő eszközök állnak rendelkezésre, hogy a lakásban is mozgásra bírjuk gyermekeinket. Ezek nemcsak levezetik energiáikat, de jótékonyan és fejlesztően hatnak. Hinták, mászókötelek, gumikerekű járgányok, alagutak, ugrálólabdák, ...