9 nm-es gyerekszoba funkcionális berendezési módozatai (1 gyermek részére) - 1 alaprajz, 4 berendezési változat; + rengeteg hangulati ötlet

Minden szülő álma, hogy gyermeke jól érezze magát otthon. A szülői szeretet után, a másik fontos dolog egy gyermek számára, a saját kis kuckó adta biztonság és öröm, melyet  a funkcionalitás és a hangulati elemek együttesen szolgálnak. Pénztárcától is függ, hogy az adott életszakaszokban, ki-hogyan rendezi be gyermeke szobáját, de érdemes figyelembe venni a tényt: A gyermekek igénye és ízlése változó! Tartsunk lépést vele! Ezért javasolható, hogy az aránylag "örök" darabok mellett inkább a körítésre bízzuk a változtatás lehetőségét. Pénztárcakímélő és lehetőségekben gazdag terek születhetnek, melyre példákat kínálok: a  folyamatosan feltöltésre kerülő, tematikusan felépített, funkcionális- és hangulati ötlettáramban.

Funkció


A következőkben bemutatásra kerülnek egy hosszúkás téglalap alakú, 4m X 2,25 m- es (9 nm-es) gyerekszoba berendezési módozatai, melyek többé-kevésbé ugyanolyan funkcionális igényeket elégítenek ki, mégis más-más karaktert adnak a szobának. 
A szoba megfelel lakója funkcionális igényeinek nagy-óvódás kortól egészen  fiatal felnőtt korig,  az ergonomikus megoldások pedig a biztonságos használatot segítik. Kiemelt szerepet kap a 4 alapfunkció, melyek a következők: -pihenés, -tárolás, -tanulás, -játék/mozgástér.
A különböző módozatokban kissé eltolódnak az arányok egy-egy funkció felé, s így a másik rovására, de a túlzsúfoltság nyomasztó érzetét kerülve alakultak a tervek, s ezek "funkcionális vészhelyzetben" továbbgondolhatók. Világítási megoldások itt nem láthatók, viszont a hangulati ötlettárban sokféle lehetőség mutatkozik meg eme terveket alapul véve. (A cikk végén megtekinthető!)

1. Gyerekszoba - lépcsős szekrényággyal 


A szekrényeken nyugvó ágyhoz lépcsősor vezet fel, melynek fokai amellett, hogy kényelmes feljutást biztosítanak, tárolásra is alkalmasak. A szekrényágy pihenő- és tárolófunkciójának egyesítésével helyet spórolhatunk, mely terület így más funkcióra használható fel. Jelen esetben a tanuláshoz és az ugyanitt végzett kézműves stb. tevékenységhez adatik nagyobb felület. A légiesség érdekében a polcok az ablakos falra kerültek, de egyéni ízlés szerint, és főképp a többlet-tárolás megoldására nagy falfelület adja magát az íróasztal felett. Az ajtóval szemben, a sarokban (az ablak alatt/mellett!!!) kényelmes zsákfotel kínál lehetőséget lehuppanásra. Nappal ez a legideálisabb hely az olvasásra, mivel éppen a könyvre vetül a fény. Sötétedés után pedig a mellé telepített fali olvasólámpa oldja meg részben a megvilágítását.

2. Ergonomikus gyerekszoba


Az ergonómia jelen esetben a gyerek és a szobájának berendezési tárgyai közti kapcsolatot jelenti, melynek balesetmentesnek és könnyen használhatónak kell lennie. Ezért lekerekített az egyébként a mozgástérbe kiálló ágy sarka, valamint a zsákfotel közelében lévő és így a használat során fejmagasságba kerülő íróasztal sarka is. A zsákfotel pedig maga az ergonómia "netovábbja". Az íróasztal,  falra szerelt rögzítésének köszönhetően lebegni látszik a térben, láb és fiókos szekrényke hiányában. A szekrény, keretre feszített tolóajtós szárnyai alapozott vászonnal borítottak, melyeknek még különleges szerep jut, e szoba hangulatainak bemutatása során. Gipszkarton doboz fut 3 oldalon a mennyezet alatt (a 4. oldalon hiányzik, a nyitottság érzete okán), hogy még a benne foglalt világítás is testre, vagyis szobára és használójára szabott legyen amellett, hogy a szekrény "fejléceként" hat.

3. Gyerekszoba - dobogóra emelt funkcionális megoldásokkal


A dobogó ugyan két sávra osztja a szobát, de értékes funkciókat nyerhetünk vele. 
  • Egyrészt hordozza a matracot, így nincs szükség külön ágyra. 
  • Másrészt jól hasznosítható rekeszek alakulnak ki a dobogó alatt:  fiókok részére, illetve 2 egymás melletti rekeszt tolóajtóval lezárva görgős terepasztalok tárolására használhatunk, melyeknek máshogy nemigen találnánk itt portalan és kevésbé útban lévő helyet. A terepasztalok kortól és nemtől függően különféle tárgyaknak adhatnak otthont:
- Kisfiúknak: autópálya, vonatpálya, golyópálya, LEGO építőpálya, fakocka építő..
- Kislányoknak: babaszoba, sütés-főzés-kínálás, ...
- Kamaszoknak különféle gyűjtemények: cipők, CD-k, DVD-k, ékszerek,...
A dobogón talál helyet a nagy mennyiségű ruha-, iskolaszer- és egyéb tárgy tárolására alkalmas 35 cm mély redőnyös szekrény, mely zárómechanikájának köszönhetően nem vesz el helyet a használati térből. A vállfás ruhák tárolása az egyik 60 cm széles szekrényben oldható meg, egymás elé lapolással. Az előző terv íróasztalához hasonlóan itt is "lebegő" megoldás tágítja a teret, a baleset megelőzést pedig a mellette beépített korlát biztosítja. (Kiegészíthető a korlát egy átlátszó plexi betéttel is, a nagyobb biztonság érdekében.
 
4. Gyerekszoba - függesztett  ággyal


E szoba függesztett fémvázas ágya biztonságosabb, mint optikai lebegése elsőre sugallja. A  szemben lévő és az ajtós falhoz is rögzül,  miközben itt tartóláb támasztja a konstrukciót. A támasztás és rögzítés nélküli oldalak tartását pedig a mennyezetre (tartógerendára) erősített függesztés adja. A térbe kiálló sarok lekerekített.
Megtekinthet egy hasonló, megvalósult galériaágyat: ITT!
A legtöbb játék- és mozgásteret ez a megoldás kínálja lakójának, főleg ha az még nem éri el az ágy aljának szintjét, melynek pontos mérete függ a szoba belmagasságától. Az ágy alatt felszabaduló légtér optikailag is megengedi, hogy beépítésre kerüljön az a falszakasz, amely jelen esetben láthatatlan a terven. Akár 3 db 60 cm széles és 35 cm mély elem is elhelyezhető itt, lehetőleg íves sarokmegoldással megtoldva. A tárolófunkciót ez maximálisan megoldja. Ha lebeg az ágy, lebegjen a többi berendezés is, mint például az íróasztal és a polcok (rejtett vasalattal), így lesz egységes az összkép.

Hangulat

Kedves Szülők! Álmodjunk bátran gyerekszobát! A folyamatosan feltöltésre kerülő gyerekszoba-hangulatokat mutassa meg gyermekének és beszélgessenek vágyairól. 
Mivel a gyerekek ízlése időnként megváltozik, az "örök" darabok, azaz a berendezési tárgyak megtartásával, csupa könnyen átváltoztatható megoldást ajánlok a gyerekszoba hangulatosabbá és barátságosabbá tételére. Úgymint: dekorációs festés, textil kiegészítő, szőnyeg, ágynemű, zsákfotelhuzat, díszpárna, stb. Így hosszú távon  is, csekély változtatásokkal, de korhoz illő miliő álmodható a gyerekszobába.

Megtekinthető a címre vagy a képre kattintva!




     
      
    Amennyiben nem boldogul a funkcionális vagy a hangulati kialakítással, vegye igénybe tanácsadási-, vázlatos-, vagy teljes lakberendező tervezési-, illetve dekorációs festő szolgáltatásomat!
    Árakért kattintson: IDE!
    Kérem tekintse meg a:
    Lányos hangulatú ötletek videóját: 


    Fiús hangulatú ötletek videóját:

    Megnéznéd a 3D-s terveimet is? ITT!

    Népszerű bejegyzések