Ici-pici, kicsi, apró, pöttöm - Stílusos és hangulatos gyerekszoba 6 nm-en - (Funkció - Vázlattervek)


Lehetetlen ilyen kis helyen minden funkcionális elvárásnak megfelelni úgy, hogy közben a gyermek is jól érezze magát kuckójában? Döntsék el!

Pici gyerekszoba alaprajz
Ennél az alapméretnél is többféle variációs lehetőség kínálkozik. A lényeg, hogy tartsuk tiszteletben a legalapvetőbb közlekedési útvonalak- és használati terek helyigényét és az ezen felül megmaradó helyeket használjuk ki minél praktikusabban és esztétikusabban. Az alaprajzi gondolkodás itt nem elég, térben kell elképzelnünk és kihasználnunk a rendelkezésre álló négyzetmétereket és köbmétereket.
Jelen esetben a tervezés kiindulópontja a multifunkció kialakítása és egy pókos, denevéres miliő megjelenítése. Elsőként a funkcionális berendezési tárgyak be- és megtervezésére kerül sor,  azután jöhet a pikantéria, a stílusossá tétel.



Kis gyerekszoba vázlatos berendezési tervei

1. verzió 
Keskeny oldali lehajtható ággyal - Légies
Két állapot lehetséges e szoba használatakor. Első, hogy az ágy felhajtott állapotban van, ekkor "nagy" tér marad a játékra, ténykedésre. A második, hogy az ágy lehajtott állapotban van. Ez a mód alkalmas az alvási funkció betöltésére, de emellett kissé kényelmetlen közlekedést enged.

2. verzió 
Hosszanti oldali lehajtható galériaággyal és íróasztallal - Íróasztal dominancia
Ekkor csak az ágykorpusz 40 cm-es mélysége  és a lehajtható ágy alatt fixen elhelyezett íróasztallap jelent állandó helyfoglalást, mert a térbe leginkább kiálló és zavaró ágytest felhajtható.

3. verzió 
Bútorággyal - Tárolókapacitás centrikus
A bútorágy súlyos egyénisége rányomja bélyegét a szobára, viszont megold mindenféle tárolási gondot.

4. verzió 
Íves galériaággyal - Praktikus és különleges
A galériaágy alatti tér is állandó jelleggel kihasználható, az ágy íves megoldása balesetmentesebb és érdekesebb megoldást kínál.

A 4 alaprajzhoz köthető vázlattervi skiccek bemutatják  a térélményeket és a funkcionális berendezési tárgyak elhelyezkedését.

Kicsi gyerekszoba - Vázlatos térbeli skiccek

Íme néhány skicc kiszínezett, hangulati vázlata:


Kis gyerekszoba vázlatos színezett térbeli skiccek

A kiválasztott verzió a 4., mely íves kialakítású galériaágyával egy állandóan (a körülményekhez képest) kényelmesen használható megoldás.

Kicsi gyerekszoba axonometrikus ábrázolása
 
A létrás galériaágy alatt szekrény helyezkedik el, mely támasztja is az ágyat és tárolókapacitásával hozzájárul e funkció megoldásához is. Az ágy alatt polcok biztosítanak rakodóhelyet, a zsákfotel pedig kényelmes pihenőhelyet biztosít a padló szintjén is. Falra függesztett redőnyös szekrények elnyelik az iskolaszereket és a ruhák egy részét, a fiókos kis fémkonténerek pedig az egyre gyarapodó apróságoknak és írószereknek adnak otthont. A láb nélküli íróasztallap légiesen lebeg, alatta pedig  elektromos fűtőpanel biztosítja a megfelelő hőmérsékletet.









Pici gyerekszoba térbeli skicc




 A bal oldalon a polcok tervezésekor figyelembe kellett venni az ajtó nyitási ívét, így az itt keskenyebb polcok csak az ív után bővülnek ki jól használható mélységűvé. A fal előtt rejtett konzollal rögzített polcok lebegnek és egy érdekes alakú polcos elem segít a tárgyak bemutatásában/elrejtésében. A polcok alatt tárolódobozok fogadják az ömlesztetten tárolt játékokat, újságokat és mindazt, amiből sok van.

További cikkek e szobáról:

Hangulati tervei
Megvalósult szoba 

Kérem tekintse meg "Gyerekszobák - 1. rész" videómat, melyben ez a szoba is látható:


További gyerekszoba tervek-munkák: ITT!
Megvalósult gyerekszobák: ITT!